Sposób przygotowania

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Przemleć przez maszynkę do mięsa, dodać do nich mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Formułować kluski (kulki z oczkiem). Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 5 minut.

SOS: Cebulkę pokroić drobno. Zeszklić na margarynie. Pokroić mięso dodać do cebulki. Co chwilę podlewać wodą (po pół szklanki), smażyć aż będzie mięso miękkie. Przyprawić przyprawami. Zatrzepać odrobiną łyżką mąki z odrobiną wody.

Kluski dawać na talerz, polewać sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !