Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 5 łyżek
mąka 4 łyżki
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżka
sos
łopatka wieprzowa 60 dag
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw
sól
pieprz
margaryna 10 dag
woda pół litra
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Przemleć przez maszynkę do mięsa, dodać do nich mąki i jajka. Wyrobić ciasto. Formułować kluski (kulki z oczkiem). Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 5 minut.

SOS: Cebulkę pokroić drobno. Zeszklić na margarynie. Pokroić mięso dodać do cebulki. Co chwilę podlewać wodą (po pół szklanki), smażyć aż będzie mięso miękkie. Przyprawić przyprawami. Zatrzepać odrobiną łyżką mąki z odrobiną wody.

Kluski dawać na talerz, polewać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 02.05.2012 14:53
Lubię kluski, jeszcze śląskie ... mmm ... :)
gosia47-47 29.02.2012 08:31
są super
[email protected] 28.02.2012 14:28
bardzo lubie
gottrina 26.02.2012 18:29
lubie takie kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak