Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki waniliowe z francuskim ciastem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier 125 g
mąka 18 g
mleko 250 ml
wanilia 1 laska
żółtko jajek 1
jajko 1
sól szczypta
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki waniliowe z francuskim ciastem

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie oprószamy mąką z dwóch stron, wałkujemy, wyrawamy krążki .
Krok 1 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto
2
Wylepiamy tartaletki.
Krok 2 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto
3
Z resztek ciasta francuskiego wykroić paseczki i wylepić dodatkowo brzegi. Dno lekko nakłóć widelcem.
Krok 3 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto
4
Przygotować masę: Mleko podgrzewamy z wanilią (lub cukrem z prawdziwą wanilią) i przypraw do dań słodkich- nie gotujemy! Mąke mieszamy z cukrem,, zalewamy stopniowo ciepłym mlekiem, mieszamy (składniki powinny się rozpuścić. Następnie dodajemy wymieszane żółtka z jajkiem, sok z cytryny.

Wlać łżzką masę waniliową do wylepionych tartaletek(tak na 3/4 wysokości).
Krok 4 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto
5
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp 210 stopni ok 13-15 minut.

Gotowe polać polewą.
Krok 5 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto
6
Lub posypać cukrem pudrem :)
Krok 6 - Babeczki waniliowe z francuskim ciastem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 27.02.2012 10:56
super!!
freekate 27.02.2012 07:27
apetyczne :)
ziutula
ziutula 26.02.2012 14:47
dla mnie nadzienia proszę więcej nałożyć...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak