Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 25 dag
wódka 0,5 l
spirytus 0,25 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowa

Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem. Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem,. Słój szczelnie zamknąć odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem. Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek. Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edita15 26.02.2012 21:27
super
Kasiax18 26.02.2012 20:49
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak