Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe deserki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
masa
mleko 150 ml
mąka ¾ łyżki
cukier ¾ łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mąka krupczatka ¾ łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
margaryna ¾ kostki
spirytus ½ kieliszka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe deserki

BISZKOPTOWIEC : Białka ubić, dodać cukier i ubijać do uzyskania gęstej piany. Dodać żółtka i utrzeć na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Przelać na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimny porwać na mniejsze kawałki. MASA: W czasie, gdy będzie się piec biszkopt zrobić masę. Ok. 100 ml mleka zagotować. Do mniejszej części dodać wszystkie składniki prócz margaryny, spirytusu i galaretki. Rozpuścić te składniki a następnie wlać do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje i się zagotuje dodać galaretkę w proszku. Wymieszać do rozpuszczenia się galaretki i zmiany koloru przez budyń. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa będzie całkowicie zimna zmieszać z utartą margaryną. Dodać spirytus. Wymieszać. Następnie dodać do tego porwany biszkopt. Wymieszać i przełożyć do pucharków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 29.02.2012 08:33
zjadłabym taki :D
edita15 26.02.2012 21:28
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak