Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos zimny jogurtowy z bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 350 ml
bazylia świeża 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
skórka otarta z cytryny 1/2 średniej
sok z cytryny 1/2 średniej
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos zimny jogurtowy z bazylią

Z gałązek bazylii oderwać same listki. Jogurt grecki przełożyć do blendera, dodać dużą szczyptę soli, dołożyć listki bazylii i szybko zmiksować. Sos nie powinien mieć zupełnie gładkiej konsystencji, mogą zostać kawałki listków.
Skosztować, ew. dosolić do smaku.
Dodać skórkę startą i sok z połowy cytryny oraz łyżkę oliwy extra virgin.
Podawać do mięs grillowanych, smażonych, pieczonych oraz warzyw.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.03.2012 00:18
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak