Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini babeczki z masą cytrynową i karmelizowanym bananem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babeczki
mąka 90 g
cukier brązowy 1 łyżka
kakao 1 łyżka
żółtko jajek 1,5
masło 40 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
chilli 1/4 łyżeczki
masa
mleko skondensowane 0,5 puszki
limonka 1
banan 1
cukier brązowy 1,5 łyżki
przyprawa do dań słodkich
sok z pomarańczy 4 łyżki
sok z limonki 1 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Mini babeczki z masą cytrynową i karmelizowanym bananem

Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy cukier, żółtko, masło, siekamy nożem, następnie szybko uganitamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Mleko mieszamy z sokiem z limonki (masa zgęstnieje). Banany kroimy w plastry, na patelni rozpuszczamy cukier , dodajemy banany polane sokiem z cytryny, smażymy chwilkę, jak zaczną się karmelizować wlewamy sok pomarańczowy, smażymy do zgęstnienia sosu. Gotowe, wykładamy pojedynczo na talerz.

Gotowe ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki na mini babeczki (o średnicy 5cm), pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut.

Do babeczek układamy masę cytrynową i połówki plasterków skarmelizowanych bananów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.08.2012 01:18
Uwielbiam takie babeczki.
mikrusiak 26.02.2012 13:22
fajne...:)
msmariusz 26.02.2012 12:32
ładnie podane i pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak