Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z szynką i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt.
pieczarki 0,5 kg
szynka konserwowa 0,3 kg
cebula 1-2 szt.
ser żółty 0,2 kg
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z szynką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Jeśli mamy dwie patelnie krok 1 i 2 możemy robić jednocześnie - wystarczy wcześniej przygotować składniki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki, smażymy ok 5min.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Gdy będziemy widzieli że pieczarki już są usmażone dodajemy posiekany ser, trzymamy na ogniu co chwilę mieszając do momentu kiedy ser się rozpuści.
Krok 1 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto
2
Do miski wlewamy mleko, dajemy mąkę, jajka, sól, pieprz.
miksujemy składniki
smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu(bardzo mała ilość)
Krok 2 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto
3
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz (mniej więcej na połowę naleśnika) po czym składamy go na pół i jeszcze raz na pół.
można podawać same choć ja zajadam się takimi z ketchupem :)
smacznego
Krok 3 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.02.2012 15:49
Lubię nalesniki na słono.
Anna146 26.02.2012 10:34
fajny pomysł na naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak