Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże świeże 40 g
mleko ciepłe 300 ml
cukier 100 g
masło miękkie 70 g
szczypta soli
do posmarowania chałki:
żółtko jajek 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na środku wrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka.Rozczyn wymieszać,powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany,oprószyć mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Rozczyn dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie
opruszyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce w celu dalszego rośnięcia.
Krok 1 - Chałka foto
2
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Z każdej porcji ciasta uformować po 3 wałki.Upleść warkocze. Oba końce warkoczy mocno ścisnąć palcami, a następnie dokładnie zlepić. Gotowe warkocze ostrożnie przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.


Ten 3 mały warkocz to mojej małej córeczki.
Krok 2 - Chałka foto
3
Żółtko rozmącić z mlekiem i posmarować powierzchnię warkocza. Chałki można posypać cukrem lub płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Krok 3 - Chałka foto
4
Smacznego
Krok 4 - Chałka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 22.05.2012 22:10
super
Andysz 10.05.2012 16:04
rewelacja;))
Anna146 26.02.2012 10:35
fajne warkocze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak