Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 sztuka
mąka 5 łyżek
liście selera 1 łyżka
natka pietruszki 1|2 pęczka
szczypiorek 1|2 pęczka
pieprz do smaku
gęsta śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane

Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Natkę pietruszki, szczypiorek umyć, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 15 minut. Zlać powstałą wodę. Do ziemniaków tartych dodać jajko, mąkę, śmietanę, siekane liście selera, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Wymieszać dokładnie masę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem, wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

mój nick muchomor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 02.09.2013 09:20
uwielbiam :-)
Kikiriki 22.04.2012 18:02
super
jeta72 08.04.2012 22:16
pyszne
jozefinach 27.02.2012 11:27
Uwielbiam placki ziemniaczane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak