Sposób przygotowania

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Mleko podgrzewam do temperatury pokojowej. Wlewam do misy. Dodaję rozpuszczone masło. Wsypuję mąki – żytnią typ 2000, a następnie pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła po bokach mąki. Na środku robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Na koniec sypię pestki i rozpoczynam proces pieczenia chleba. Upieczony chleb miał wagę 660 gram, zaś pestki w środku chleba zostały mocno rozdrobnione. Dość gruba, chrupka skórka po bokach.

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nie robiłam jeszcze w maszynie do chleba choc ją mam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    treonina

    wygląda pięknie! świetnie wyrósł
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    ja piekę co dzień jeden chlebek ,a czasami dwa i wychodzą rewelacyjnie z chrupiącą skórką POLECAM
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Ja piekę raz na 2-3 dni, bo nie jesteśmy w stanie więcej zjeść :) Tylko wyrównuję powierzchnię mąki i sypię drożdże równo po całej powierzchni- mam philipsa i chleb wtedy równomiernie rośnie. Muszę w końcu też jakiś przepis na chlebek wstawić :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ciekawe. Zrobię i tak z wygładzoną powierzchnią i drożdżami rozsypanymi :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    czyżby test nowej maszyny?Pysznie;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    apetyczny
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !