Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Margaryna w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i
solą przez około 4-5 minut, aż do kremowego puchu.
Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksujac. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy naprzemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto.
Wlać je do płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.

W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.

Glazura cytrynowa
~~~~~~~~~~~~~~

120 ml wody
75 ml soku z cytryny
150 g cukru
50 g margaryny

Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Wyjąć ciasto z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce.
Ciasto podziurawić w wielu miejscach widelcem lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna w nie wsiąknąć.
Ostudzić.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <font color="teal"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="teal">
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Naprawdę jest bardzo smaczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Camill

    zapisuje na potem :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !