Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowiec suchy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 200 g
cukier 1 szkl
mąka krupczatka 1,5 szkl
mleko 1/4 szkl
masło 100 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
aromat rumowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowiec suchy

Cukier utrzeć z miękkim masłem, dodać jajka, aromat i razem zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dolać mleko, wsypać rodzynki i dokąłdnie wymieszać.
Ciasto piec w płaskiej formie (np. dużej tortownicy) przez 40-60 minut w ok. 180'C. Ostudzić.
Ciasto po 1-2 dniach zyskuje na wilgotności - natomiast dzięki dodanym rodzynkom nie czerstwieje.

Można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem rumowym lub polać stopioną czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.03.2013 07:55
Polecam zastąpić rodzynki innymi suszonymi owocami - wychodzi fajne ciacho :)
Bernadeta 19.03.2013 09:12
fajne ciasto
Habibi 03.03.2012 00:25
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak