Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 kg
czosnek 1 główka
cytryna 1 sztuka
rozmaryn 1 gałązka
oliwa 3 łyżki
białe wino 150 ml
pieprz
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

Kroki postępowania

1
Udka bez skóry układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nieobrane ząbki czosnku i dokładnie wyszorowaną cytrynę pokrojoną na ćwiartki
Krok 1 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
2
Dolewamy oliwę, mieszamy i wszystkie składniki nacieramy tymiankiem. Zalewamy białym winem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu.
Krok 2 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
3
Pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy jeszcze przez pół godziny.
Krok 3 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
4
Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną
Krok 4 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 25.02.2012 21:14
Bardzo apetyczny ten kurczak !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak