Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w warzywach z przepisu babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 szt
żeberek 3/4 kg
ziemniaki 4 szt
cebula
łodyga selera naciowego
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny 1 l
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w warzywach z przepisu babci

Marchew obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez prasę. Rondel rozgrzej i wlej oliwę, smaż warzywa przez kilka minut. Gdy lekko zmiękną, wyjmij z rondla i podziel na 2 częsci. Jedną zmiksuj. Na tym samym tłuszczu zrumień pokrojone w pasy żeberka. Następnie podlej je bulionem i duś aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żeberka na deskę, usuń kości a mięso pokrój w kostkę. Do bulionu włóż podsmażoną marchew z cebulą, dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, umytą łodygę selera naciowego i zalew zmiksowanymi warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojone mięso. Do rondla wsyp sporą garść majeranku. Całość przemieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok 25min. Łodygę selera yjmij i odłuż.Do każdej porcji przeed podaniem dołóż listki tymianku.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak