Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
margaryna 20 dag
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyzki
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól do smaku
mleko 500 ml
galaretka wiśniowa 1 szt
kakao 3 łyżki
bita śmietana 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki

Zmiksuj żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zetrzyj margarynę i wymieszaj. Dodaj zmiksowane jajka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odłóż ciasto na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto, urwij mały kawałek ciasta i ulep kulkę. Włóż ją do foremki i wylep dokładnie i dość cienko. Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru (około 20 minut).
Masa:
Do bitej śmietany \"śnieżka\" dodaj mleko, ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości galaretkę (dzięki temu bita smietana nabierze owocowego smaku, ponadto będzie bardziej sztywna). Połowę bitej śmietany wykładaj na schłodzone babeczki, do drugiej połowy dodaje kakao, wymieszaj i wyłóż pozostałą część. Dekoruj według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.02.2012 08:13
extra
kochanyptysiu 05.11.2011 10:49
ale piękne
Ewa111 02.08.2011 17:56
jakie świetne babeczki,aż leci ślinka
Mirka-Ludomila 03.06.2011 09:33
sliczne
Margo1 23.11.2010 11:07
bardzo fajne
IlonaAlbertos 09.11.2010 21:43
Pyszności, aż chce się zjeść :)
plocia 28.10.2010 21:56
ale smacznie wyglądają
hastalavista 05.10.2010 08:16
zrobię je przy najbliższej okazji :)
cropka 20.07.2010 22:35
Aż chce się sięgnąć choć po jedną ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak