Sposób przygotowania

placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

1 łyżka mąki

pieprz

sól

placki ziemiaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy placki, nakładając łyżką na rozgrzany olej na patelni. sos: Mięso myjemy pod zimną wodą i kroimy w kostkę. Smażymy na rogrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki, i suszone grzybki. Dodajemy kostkę grzybową. Następnie dodajemy mięso i dosimy wszystko pod przykryciem. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatułową. Takim sosikiem polewamy placki ziemniaczane.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo lubię placki ziemniaczane. Też czasami robię podobne. Znikają w mgnieniu oka.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Nemsik

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !