Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemoniada imbirowa z limonkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

imbir świeży 6-8 cm
limonki 4 szt.
cukier 2 szkl.
woda 4 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada imbirowa z limonkami

Imbir obrać i pokroić w dość cienkie plasterki. Limonki wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki razem ze skórką.
Do blendera wsypać cukier, wlać 2 szklanki wody, dodać pokrojony imbir oraz limonki. Zmiksować dotąd, aż wszystko będzie dokładnie i drobno posiekane, a cukier się rozpuści.
Całość przecedzić przez możliwie gęste sitko, na którym osiądą zdrewniałe wióry z imbiru oraz pozostałości skórki z limonek.
Wycisnąć dokładnie masę, która osiadła na sitku.
Odcedzony płyn wlać do 4 litrów wody źródlanej - najlepiej robić to w 5L butli wody mineralnej.
Całość zakręcić i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.

W kilka minut uzyskamy 5 litrów pysznego aromatycznego napoju bez konserwantów i sztucznych barwników czy aromatów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.01.2014 01:15
Trzeba się prygotować na lekką goryczkę wyczuwalną w gotowym napoju - jest ona spowodowana zawartością goryczy w skórkach i błonkach limonek. Ale po dobrym schłodzeniu jest ona mniej wyczuwalna - podobno wpływa na lepsze gaszenie pragnienia w upalne dni :)
mela25 28.07.2012 08:10
super
Marta1986 14.05.2012 16:41
pycha
krokodyl 02.05.2012 08:09
fajna ta "limoniada"
jogobella231
jogobella231 13.03.2012 16:26
pycha
Habibi 02.03.2012 22:24
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak