Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki po węgiersku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 500 gram
cebula biała 1 szt.
przecier pomidorowy 80 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
bazylia świeża 5 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
mąka
jajko 1 szt
ziemniaki 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: placki po węgiersku

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy gulasz:

Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni, wrzucamy do garnka z wodą (wody wedle uznania, byle przykryła mięso).
Podsmażamy 1 cebulkę, wrzucamy do garnka z szynką.
wszystko łącznie gotujemy ok 1godz. 15min.
dodajemy przecier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, magi.bazylię.
Na samym końcu zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie
Krok 1 - placki po węgiersku foto
2
Następnie robimy ciasto na placki:

obieramy 7 średnich ziemniaków i ścieramy je na tarce.
do startych ziemniaków dodajemy jedno jajko, około łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
na koniec dodajemy mąkę, dość dużo żeby ciasto było gęste.
Krok 2 - placki po węgiersku foto
3
placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
jak się ładnie zarumienią ściągamy na ręcznik papierowy kładziemy w środek gulasz i zaginamy w pol.
ja placki podaje polane ketchupem oraz z ogorkeim kiszonym, ale oczywiście rownież można jeść same.
Placki są naprawdę świetne.
Smacznego
Krok 3 - placki po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 30.03.2012 14:34
bardzo je lubię
ben-ka 29.02.2012 09:14
uwielbiam placki po węgiersku:)
irenka 25.02.2012 12:11
muszą być pyszne,spróbuję
ziutula
ziutula 25.02.2012 01:21
takie tez zjadam ze smakiem..
sylwia / sytofala 24.02.2012 22:17
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak