Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pieczarkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dkg
jajko 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
bułka czerstwa 1 szt
mleko
pieczarki 50 dkg
Bulion grzybowy 1 kostka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 garście
koperek 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
śmietana 2 łyżki
mąka 3 łyżki
olej do smażenia
rosół 1.5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety robimy mieszając mięso mielone z jajkiem,przyprawą do mięsa mielonego,ostrą papryką,czerstwą bułką rozmoczoną w mleku,z dodatkiem soli i pieprzu. Z tak przygotowanego ciasta formujemy pulpety w postaci niewielkich kulek,obtaczamy w bułce tartej i smażymy w rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki dokładnie płuczemy,kroimy drobno po czym smażymy na tłuszczu,usmażone przekładamy do garnka,zalewamy rosołem,wrzucamy kostkę bulionu grzybowego i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy koperek, podbijamy mąką i śmietaną po czym doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.01.2013 08:46
bardzo smaczne są takie pulpeciki
Gosia20 20.07.2012 09:34
wyglądają przepysznie
Katarzyna56 28.04.2012 12:08
super
malaczarna23 16.04.2012 09:43
pycha
parysek10 28.02.2012 15:26
fajny pomysł
Wojt@s
Wojt@s 27.02.2012 12:46
extra
KasiaK90 25.02.2012 10:21
bardzo lubię takie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak