Sposób przygotowania

Rybkę potraktuj lekko solą i pieprzem (cytrynką nie, bo będzie w sosie). Usmażyłam krótko na sklarowanym maśle, możesz użyć też oleju roślinnego.

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją pomału wodą. Dodaj sól, cukier, pieprz i śmietankę.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok do sosu, a z drugiej odkrój plasterek do dekoracji. Resztę (bez skórki) pokrój drobno i również dodaj do sosu. Zagotuj i gotowe.

Sos nie jest słodki, cukier niweluje kwaskowatość cytryny.
Bardzo fajny sosik! Polecam go również do innych rybek.

Miruna, cienkie filety ale większe od mintaja. Mięsko pyszne, syn zajadał. Mintaj delikatniejszy w smaku. Miruna ma mniejszy zapach od dorsza. Polubiłyśmy się:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    faktycznie miruna smakuje wyśmienicie,polecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Uwielbiamy ryby, a ta prezentuje się bardzo smakowicie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super rybka
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    super rybka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !