Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli, 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego. Wymieszać z żółtkami, całą mąką i proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały.Ciasto wlać do tortownicy (wyłożonej pergaminem), piec 40 minut w temp.175 stopni.Po ostygnięciu przeciąć na dwa placki.

Przygotować masę: zmiksowane truskawki (kilka odłożyć) wymieszać z sokiem cytrynowym, resztą cukru, torebką cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną.Ubić połowę śmietany, wymieszać z 2/3 truskawkowego piure.Spód ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim plackiem.Resztę piure rozsmarować na wierzchu tortu.Brzegi posypać czekoladą, posmarować ubitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !