Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB PIECZONYZ MUSZTARDĄ I BOCZKIEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Musztarda miodowa Prymat 5 łyżki
czosnek 1 główka
olej 2 łyżki
sól do smaku
boczek wędzony 8 plastry
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB PIECZONYZ MUSZTARDĄ I BOCZKIEM

SCHAB PIECZONY Z MUSZTARDĄ I BOCZKIEM

PRZYGOTOWANIE:
Schab solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i majerankiem i musztardą ( nie żałujcie) i odkładamy do lodówki zawinięty w folię na 24 godziny albo na tyle czasu ile macie. Wiadomo, że im dłużej poleży tym będzie lepszy.
Po wyjęciu z lodówki przekładamy do brytfanki - bez folii ;) ( na jej dno wlewam trochę oleju) - okładamy plastrami boczku - boczek może być tłustszy . Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni C ( około 45 minut na kilogram mięsa) w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub rękawie do pieczenia (wówczas nie dodajemy oleju)
Po upieczeniu mięso powinno przed podaniem trochę odpocząć i wchłonąć soki z brytfanki.
Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak