Sposób przygotowania

Biszkopt: jajka kurze sparzyć wrzątkiem, białka oddzielić od żółtek, białka włożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier- kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki (ziemniaczaną z mąką pszenną) wymieszać, przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i dodać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Okrągła tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić. Schłodzić śmietankę 30% kremówkę, wsypać do niej cukier puder i ubić całość na sztywną masę o delikatnej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i dodać do śmietany, w dalszym ciągu ubijać. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch biszkopta oraz na jego boki, ułożyć podłużne biszkopty po bokach tortu i związać kokardą ozdobną. Resztę ubitej śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować w sposób dowolny. Ułożyć umyte, osuszone truskawki na wierzchu, włożyć świeczki dekoracyjne.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !