Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla przyszłej panny młodej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 20 sztuk
sól 2 szczypta
cukier 3 szklanka
mąka tortowa 1 kilogram
mąka ziemniaczana 1/4 kilogram
proszek do pieczenia 1 opakowanie
śmietanka kremowa 1,5 litr
cukier puder 1 szklanka
masa toffi 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla przyszłej panny młodej

Jajka sparzyć aby pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych, białka jaj oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, piana nie może wydostać się z miski po odwróceniu do góry dnem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier kryształ. Następnie dodać żółtka, nie należy przerywać ubijania. Mąki (ziemniaczaną wraz z tortową) wymieszać ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, następnie przesiać je ze sobą i delikatnie dodać do ciasta biszkoptowego. Blaszki (dwie okrągłe tortownice i jedna blaszka prostokątna) na dnie wyłożyć papierem wyłożyć do pieczenia, ciasto biszkoptowe przelać do blaszek. Piec biszkopty w temperaturze około 180- 190 stopni C przez około 40- 45 minut. Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną masę wraz z dodatkiem cukru pudru. Z okrągłych biszkoptów ściąć po jednym z brzegów, następnie do prostokątnego biszkopta na brzegu dodać ścięte końce z biszkoptów okrągłych. Całość należy przykryć ubitą śmietaną, równomiernie rozsmarować ją na powierzchni tortu. Okrągłe biszkopty posypać posypką czekoladową. Koniec doklejony z biszkoptów należy oprószyć posypką cukrową różową. Z masy toffi gotowej- wykonanej według przepisu podanego na opakowaniu wykonać napis na torcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 25.10.2012 08:35
hahah dobre:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak