Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
ziemniaki 1 kg
marchewki 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
oliwa 3-4 łyżki
cytryna 1 szt
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
jabłko kwaśne 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z ziemniakami

Umytą kaczkę pokroić na kawałki, natrzeć solą i oprószyć pieprzem. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w dość grube plastry, marchewkę w słupki. Do rondla wlać oliwę, ułożyć plastry ziemniaków, na nich ułożyć marchewkę, oprószyć solą i pieprzem, następnie położyć przygotowane mięso. Jabłka umyć i razem ze skórką pokroić na ćwiartki. Mięso w rondlu obłożyć jabłkami i pokrojoną w plasterki cytryną, oprószyć przyprawami i posiekanym czosnkiem. Rondel z mięsem przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 90 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 13.10.2012 19:31
Musi być pyszna, takie dania uwielbiam. Rozpływająca się w ustach kaczka i ziemniaczki.
Aneta41 10.08.2012 00:24
taką kaczuchę to ja bym chciała
ben-ka 24.02.2012 09:06
To coś dla mnie:) uwielbiam kaczuchę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak