Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

panga 2 płaty
koperek 1 pęczek
smietana 18% 1
cytryna 1
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym

Rozmrażamy filety z pangi, które następnie kroimy w połowie, żeby ryba lepiej się usmażyła. Posypujemy lekko solą z jednej strony i skrapiamy odrobiną cytryny. Na talerzu rozbełtujemy widelcem 1 jajko z odrobiną bazylii. Na drugim talerzu przygotowujemy sobie bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy sobie odrobinę oleju do smażenia. Rybę obtaczamy najpierw w bułce, potem w jajku i znowu w bułce. Wrzucamy na patelnie, która powinna być na nie dużym ogniu. Podczas smażenia jeszcze raz polewamy rybę odrobiną soku z cytryny.
Sos koperkowy:
W czasie kiedy ryba się smaży przygotowujemy sos koperkowy. Na patelnie wlewamy połowę śmietany. Koperek kroimy drobno a następnie wrzucamy do śmietany i doprawiamy lekko solą i bazylią.
Usmażoną rybę wykładamy na talerz i polewamy sosem. Super smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Czas przygotowania to około 15-20 minut. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 04.07.2012 08:55
pychotka
Margo1 17.06.2012 08:48
pyszna
Norgiusz 20.05.2012 07:21
smaczna
eli82 05.05.2012 18:47
dobre
kriso 15.03.2012 18:01
bardzo dobre
bgs1984 01.03.2012 23:36
ekstra:)
Justyna Jussstiii 24.02.2012 11:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak