Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa makowa do makowca lub strucli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/4 kg.
mleko
jajko 3 szt.
cukier 3/4 szkl.
aromat migdałowy
margaryna 1/2 kost.
bakalie
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: masa makowa do makowca lub strucli

mak sparzyć przegotowanym mlekiem i odstawić do spęcznienia zemleć w maszynce do mięsa o drobnym sitku co najmniej 2 razy,rodzynki sparzyć wrzątkiem,w naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i margaryną na puszystą masę dodać zmielony mak,aromat,rodzynki oraz bakalie w/g uznania dokładnie wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką a następnie masę wykładać na struclę i zawijać lub na kruche ciasto do makowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.11.2013 10:31
bardzo smaczna
Ada-Gaba 12.07.2013 06:59
przydatny przepis
Wafelek2601 29.06.2012 17:59
Świetny przepis na pyszną masę
Kuchareczka2 21.04.2012 21:28
lubię podjadać taką masę
IKrakowianka 06.03.2012 20:12
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak