Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko ciepłe 1 szkl
olej 4 łyżki
cukier 4 łyżki
jajko 2 szt
drożdże 1/2 kostki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Kruszonka:

1 żółtko

1/2 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 łyżki oleju



Dodatkowo:

śliwki ze słoika lub świeże



W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.Dosypujemy 1 łyżkę cukru i dokładnie mieszamy.

Ostawiamy na 10 minut.

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy reszte cukru, wlewmy olej i dodajemy szczyote soli. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę . Wlewamy wyrośniety rozczyn.

Dokładnie wyrabiamy około 15 minut.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto do blaszki 25 cm X 30 cm.

Na wierzch nakładamy śliwki.

Ze składników na kruszonkę szybko zagniatamy tak by powstały grudki.

Posypujemy dokładnie po śliwkach.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 30.05.2013 19:41
pamiętam zapach pieczonego ciasta drożdżowego w moim domu
Iwusia 01.03.2013 17:07
bardzo lubię takie ciasto drożdżowe
ankaryba 12.09.2012 09:34
smaczne :-)
ben-ka 16.06.2012 09:32
takie ciepłe wyjęte z piekarnika a do tego zimne mleko....marzenie:)
Grażyna13 11.06.2012 19:08
Moje ulubione :)
sara1 29.05.2012 22:14
świetne i apetyczne ciasto
olkaaa 25.02.2012 11:39
extra
iziona 24.02.2012 07:57
Takiej kruszonki jeszcze nie robiłam, ale ciacho pycha bije wszystkie wymyślne torty :)
agnieszka137 23.02.2012 23:50
pyszne ciacho!
gottrina 23.02.2012 18:08
wyglada smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak