Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz z sarniny

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso sarnie 300 g
czosnek 1 główka
woda ok 1000 ml
cebula 3 szt
sól
cukier 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
majeranek
kminek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sok z cytryny 1/3 szt
Goździki całe Prymat
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz z sarniny

Kroki postępowania

1
Mięso sarnie jeśli potrzeba oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą dodając 3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 goździków, 4-5 ząbków czosnku, garść soli najlepiej jodowanej. Wszystko wstawić w zimne miejsce (ciemne - np. łazienka, balkon) na około 12-24 godzin.
Kiedy mięso przejdzie, jeszcze raz krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na gorący lecz nie wrzący olej.
Może (najczęściej tak jest) zebrać się woda, więc trzeba ją odparować. Nie wylewać.
Krok 1 - gulasz z sarniny foto
2
Cebulę obieramy i kroimy drobno.
Krok 2 - gulasz z sarniny foto
3
Wrzucamy na patelnię do mięsa po około 15 minutach smażenia i razem krótko podsmażamy (do zeszklenia cebuli).
Krok 3 - gulasz z sarniny foto
4
zalewamy małą ilością wody (około 1/2 l).
Krok 4 - gulasz z sarniny foto
5
Resztę przypraw, rozdrobniony czosnek i cukier rozpuszczamy w pozostałej ilości wody. Po około 20-30 minutach duszenia mięsa, zalewamy roztworem, który sporządziliśmy.
Krok 5 - gulasz z sarniny foto
6
Wszystko razem dusimy przez następne około 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.

Życzę smacznego.
Krok 6 - gulasz z sarniny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.02.2012 10:21
ja jeszcze nie , warto sie rozgladać
Izabela/bella81 24.02.2012 09:33
Tak, widziałam w Kauflandzie mięso z dzika, sarny itp. - mrożone.
sylwia / sytofala 23.02.2012 20:50
Sarnine w ogóle można kupić w sklepie???
Ja 06.05.2023 07:52
Na silkę nożna złapać
Lilo 23.02.2012 20:45
Wiesz doskonale, że ZAWSZE drzwi otwarte :D
Izabela/bella81 23.02.2012 19:33
Nigdy nie jadłam sarniny... Ale kiedyś przyjadę te 300 km na taki obiadek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak