Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w panierce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 6 sztuka
jogurt naturalny 150 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
mąka pszenna 1/3 szklanki
otręby pszenne 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
olej
Pieprz czarny grubo mielony Prymat spora szczypta
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w panierce

Kroki postępowania

1
Z kurczaka możemy zdjąć skórę, ale nie jest to konieczne. Mięso wkładamy do miski z lodowatą wodą z lodem. I szybko przygotowujemy panierkę.
Mieszamy mąkę z tartą bułką i otrębami. Dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 1 - Kurczak pieczony w panierce foto
2
Kawałki kurczaka maczamy w jogurcie
Krok 2 - Kurczak pieczony w panierce foto
3
dokładnie obtaczamy w panierce.
Krok 3 - Kurczak pieczony w panierce foto
4
Układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju. Mięso skrapiamy z wierzchu tłuszczem (znakomicie się do tego sprawdza oliwa w sprayu).
Krok 4 - Kurczak pieczony w panierce foto
5
Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, obracając kilka razy, żeby panierka równomiernie się zarumieniła.
Krok 5 - Kurczak pieczony w panierce foto
6
Kurczak pieczony w panierce
Krok 6 - Kurczak pieczony w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.12.2012 21:57
prosty zabieg wykorzystany z tego przepisu pozwoli cieszyć się nam niezwykle soczystym mięsem
agnieszka137 23.02.2012 23:40
super, w jogurcie nie robiłam jeszcze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak