Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
woda 1 szklanka
sól 1 szczypta
mąka 500 g
jajko 1 sztuka
olej 1/3 szklanki
Farsz:
szpinak 125 g
masło 1 łyżka
suszone pomidory 50 g
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
jajko
zielony pieprz marynowany
twaróg 125 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto, na koniec dodając olej- można użyć oleju z zalewy z suszonych pomidorów, wtedy ciasto będzie miało ciekawszy smak. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
2
W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki szpinaku, po dokładnym umyciu, siekamy i podsmażamy przez chwilę na maśle.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
3
Jak ostygnie dodajemy serek śmietankowy o naturalnym smaku, suszone pomidory pokrojone w kostkę i wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
4
Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat. Dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
5
Wycinamy większe kółka szklanką i mniejsze kieliszkiem. Niektóre z mniejszych kółek przecinamy na 4 części- będą to uszy naszych świnek.
Do miseczki wbijamy jajko, które rozkłócamy widelcem.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
6
Na większym kółku kładziemy trochę farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem,
Krok 6 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
7
Zakrywamy drugim kółkiem takiej samej wielkości i dokładnie sklejamy brzegi. Na środku, przy pomocy jajka, przyklejamy mniejsze kółko- to będzie nos- nożem robimy nozdrza
Krok 7 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
8
Nad nosem wbijamy dwa ziarenka marynowanego pieprzu a po bokach mocujemy uszy- również za pomocą roztrzepanego jajka.
Krok 8 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
9
Uformowane bułeczki zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut.
Krok 9 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
10
Bułeczki świnki ze szpinakowym farszem
Krok 10 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto
11
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem
Krok 11 - Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 01.06.2013 07:14
chrum chrum mniam mniam
pacpaw 06.12.2012 21:57
rewelacyjne i to nie tylko dla dziecka :o)
Sylwia56
Sylwia56 18.06.2012 17:21
świetne!
iknkirke 05.04.2012 10:09
smaczne
agnieszka189 21.03.2012 16:05
Rewelacyjne! Szkoda ,że można dać tylko jeden głos ;)
karolcia_zip 14.03.2012 18:47
Muszę zrobić dla mnie ze szpinakiem, a dla mojego pana z jakimś mięsnym farszem :)
Koper 24.02.2012 11:30
Miło mi, że się podobają, moja córcia je uwielbia :)
dwa pokoje z kuchnią 23.02.2012 23:28
świetne
sylwia / sytofala 23.02.2012 20:57
wspaniałe świnki :)
ziutula
ziutula 23.02.2012 18:40
a jakie mordki Tobie takie milusie wyszły....
Ewa6274879 23.02.2012 15:11
zabieram do mojej księgi :)
Ewa6274879 23.02.2012 15:10
wyglądają nieziemsko! do tego pyszne nadzienie - rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak