Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie zemleć w maszynce lub dobrze utłuc. Gdy ziemniaki wystygną dodać obie mąki, jajko, wyrobić ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki, spłaszczamy lekko i nożem kroimy ukośne kopytka. Zagotować 4 litry wody, posolić do smaku, dodać 4 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wkładamy kluski, gotujemy 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kopytka polewamy tłuszczem z boczku oraz posypujemy skwarkami z boczku.




mój nick muchomor

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    madzialena19

    Pyszne kopytka.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dariusz8

    lubię bardzo kopytka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !