Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z smażonym boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 50 dag
mąka ziemniaczana 5 yżek
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 4 łyżki
boczek wędzony 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z smażonym boczkiem

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie zemleć w maszynce lub dobrze utłuc. Gdy ziemniaki wystygną dodać obie mąki, jajko, wyrobić ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki, spłaszczamy lekko i nożem kroimy ukośne kopytka. Zagotować 4 litry wody, posolić do smaku, dodać 4 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wkładamy kluski, gotujemy 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kopytka polewamy tłuszczem z boczku oraz posypujemy skwarkami z boczku.




mój nick muchomor

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 11.11.2016 19:21
lubię bardzo kopytka
madzialena19 13.02.2013 17:17
Pyszne kopytka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak