Sposób przygotowania

Raki umyć, opłukać pod bieżącą wodą i zalać osolonym wrzątkiem, dodając pęczek kopru. Po upływie 10 - 15 minut, odcedzić, z szyjek i kleszczy wyjąć mięso. Skorupki oczyścić, utłuc w moździerzu i smażyć ze stopionym masłem, aż uzyskają czerwone zabarwienie. Dodać szklankę wywaru zagotować. Odstawić i zebrać wypływające na wierzch masło rakowe. Do gorącego wywaru mięsnego dodać masło rakowe przecedzone przez gęste sito, zaprawić śmietaną rozprowadzoną z łyżką mąki i zagotować. Dodać mięso wyjęte z szyjek i kleszczy oraz posiekany koper

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciekawa jestem jak się wyjmuje mięso ze szczypiec - bo to nie kraby i szczypce malutkie....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !