Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA RAKOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rak 20 szt
wywar drobiowo-wołowy 1 l
koper
masło 2 łyżki
śmietana 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA RAKOWA

Raki umyć, opłukać pod bieżącą wodą i zalać osolonym wrzątkiem, dodając pęczek kopru. Po upływie 10 - 15 minut, odcedzić, z szyjek i kleszczy wyjąć mięso. Skorupki oczyścić, utłuc w moździerzu i smażyć ze stopionym masłem, aż uzyskają czerwone zabarwienie. Dodać szklankę wywaru zagotować. Odstawić i zebrać wypływające na wierzch masło rakowe. Do gorącego wywaru mięsnego dodać masło rakowe przecedzone przez gęste sito, zaprawić śmietaną rozprowadzoną z łyżką mąki i zagotować. Dodać mięso wyjęte z szyjek i kleszczy oraz posiekany koper

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 23.02.2012 16:29
ciekawa jestem jak się wyjmuje mięso ze szczypiec - bo to nie kraby i szczypce malutkie....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak