Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser dla dorosłych wg Piotra

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodka śmietana 1,5 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczki
kompot z drylowanych wiśni 2 litra
nalewka wiśniowa 250 ml
czekolada deserowa 1 szt.
bezy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser dla dorosłych wg Piotra

Kroki postępowania

1
Drylowane wiśnie odsączamy z kompotu i zalewamy wiśniówką na spirytusie 3/4 owoców rozkładamy do pucharków,. 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, żelatyna ma być płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną, ale płynną żelatynę. Chwilę miksujemy, aby żelatyna dobrze się połączyła ze śmietaną, dodajemy pokruszone bezy, mieszamy łyżką i układamy na wiśniach.
Krok 1 - Deser dla dorosłych wg Piotra foto
2
posypujemy śmietanę pokruszonymi bezami, układamy wiśnie na wierzchu
Krok 2 - Deser dla dorosłych wg Piotra foto
3
Ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy powierzchnie deseru.
Krok 3 - Deser dla dorosłych wg Piotra foto
4
Deser wstawiamy przynajmniej na 1 godzinę do lodówki i podajemy schłodzony.
Krok 4 - Deser dla dorosłych wg Piotra foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 23.02.2012 13:47
to lubię z wiśnióweczką...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak