Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. Kruszonka: Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe). Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kupiska

    ładnie wyglądają,zjadłabym sobie teraz taką świeżutką upieczona bułeczkę...
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    A mi się marzy taka bułeczka na śniadanie:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    na śniadanko akurat
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    pyszniutkie te bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !