Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 800 g
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
por 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 12% 200 ml
Marynata w płynie klasyczna Prymat 1 szt.
koperek do smaku
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
sól do smaku
Musztarda chrzanowa Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia. Posypać pieprzem ziołowym i przyprawą do wieprzowiny. Dodać marynatę klasyczną płynną (oczywiście Prymat) i wymieszać składniki. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok 1 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
2
Mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Mięso przestudzić i pokroić na średniej grubości plastry.
Krok 2 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
3
Najważniejszy składnik - MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej śmietanę 12%, koperek i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem, gałka muszkatołową i solą. Przygotowane warzywa obrać i pokroić na plastry.
Krok 3 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
4
W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry warzyw.
Krok 4 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
5
Pomiędzy plastrami warzyw umieścić przygotowane wcześniej mięso.
Krok 5 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
6
Mięso i warzywa zalać sosem musztardowo-śmietanowym.
Krok 6 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
7
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Krok 7 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
8
Plastry schabu z warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące, wyjęte prosto z piekarnika.
Krok 8 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.04.2017 18:43
fajny pomysł
pacpaw 06.12.2012 21:25
tak podany obiad to jest marzenie niejednego
Agnieszka_B 23.02.2012 15:12
Sama byłam zaskoczona, że wyszły tak smaczne:)
Beatris 23.02.2012 13:06
Bardzo smakowita potrawa. Ciekawie się również prezentuje.
Aga20 23.02.2012 09:04
bardzo ciekawy przepis;)
Anna146 23.02.2012 07:20
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak