Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa ogórkowa z dużą ilością śmietany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki kwaszone 3 szt.
kwas z ogórków 1/2 szklanki
ziemniaki 5 sztuk
śmietana 12% 300 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
kostka rosołowa 2 szt
mąka
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler
kości schabowe 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zupa ogórkowa z dużą ilością śmietany

Do garnka wlewamy 4 litry wody, wrzucamy kość od schabu i gotujemy przez około pół godziny.

następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę (2 średnie) kawałek selera i jedną pietruszkę oraz 5 średnich ziemniaków. Wszystko gotujemy jeszcze przez około pół godziny.

na patelni w między czasie na maśle smażymy 3 średnie ogórki kiszone obrane ze skórki i starte na tarce z grubymi oczkami.

zasmażone ogórki dodajemy do wywaru wraz ze wszystkimi przyprawami, kostkami i kwaskiem z ogórków.

rozrabiamy w połowie szklanki zimnej wody 2 łyżki maki i dodajemy do zupy.

po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy 300ml śmietany

Łączny czas gotowania to około 1 godzinka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.03.2012 08:44
extra
senninha 04.03.2012 18:48
super ogórkowa :) uwielbiam taki lekko kwaskowy smak !
Justyna Jussstiii 23.02.2012 10:57
super
Ada-Gaba 23.02.2012 10:33
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak