Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flan kataloński

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 350 g
sok z cytryny 3 łyżki
jaja 3
żółtko jajek 6

Przepis i sposób przygotowania na: flan kataloński

połowę cukru skarmelizować, a gdy już będzie złocisty wlać 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Mieszać, aż karmel się rozpuści, wlać do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstawić do zastygnięcia. Utrzeć jajka z żółtkami, śmietaną (2 opakowani), 350 ml mlekiem i 8 łyżkami cukru. maśle wylać na karmel. Formę wstawić na blachę napełnioną wodą, wsunąć do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i zapiekać około półtorej godziny., po czym schłodzić w lodówce. resztę cukru wsypać na patelnie i skarmelizować. Dodać orzechy, wlać resztę soku i tak powstałą mieszanką posypać flan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 13.03.2012 13:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak