Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos na bazie białego wina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1
czosnek 1
białe wino 100 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
koperek 1 łyżka
majonez 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos na bazie białego wina

Ząbki czosnku drobno posiekać nożem.Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Na patelni rozgrzać 1 stołowa łyżkę oleju roślinnego i włożyć startą cebulę i drobno posiekany czosnek.Podsmażyć na małym ogniu pod przykryciem przez okół 3 minuty.Od czasu do czasu mieszając.Mąkę rozpuszczamy w szklance z niewielką ilością wody.Po wymieszaniu mąki z wodą wlewamy na patelnie.Całość mieszamy doprawiamy szczyptą soli i wlewamy 100ml białego wina.Dusimy na małym ogniu bez przykrycia aż białe wino odparuje.Na koniec gdy sos lekko ostygnie dodajemy 1 stołową łyżkę majonezu.Mieszamy wszystkie składniki i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak