Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana 1/2 kg
żółtko jajek 2
woda
sól 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane foto
2
Do zmielonych ziemniaków dajemy żółtka, mąkę i zagniatamy ciasto ziemniaczane.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane foto
3
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy kulki
Krok 3 - Kluski ziemniaczane foto
4
W garnku gotujemy wodę z 1/2 łyżką soli. Jak woda będzie się gotować to wrzucamy zrobione kluseczki. Jak kluski wypłyną na wierzch to gotujemy je ok. 3 min.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.08.2013 17:47
bardzo dobre :)
romanrafal
romanrafal 06.08.2013 16:15
smaczne kluseczki
RenataZ-et 27.11.2012 18:54
uwielbiam takie kluski :)
Bożena13 04.08.2012 22:05
muszą być smaczne ;))
ziutula
ziutula 22.02.2012 18:03
takie kluchy z sosem to zjem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak