Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
mleko 2% 1/2 szklanki
miód 1 łyżka
jaja 1 sztuka
kakao 1 łyżeczka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dekoracja
cukier puder
orzechy włoskie 2-3 łyżki
orzechy włoskie 2 posiekane
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
Polewa: 1 (rumowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik orzechowy

Stopić tłuszcz, dodać mleko, miód, jajko, wymieszać.W innym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę do pierników, kakao, sól, proszek do pieczenia.Dodawać stopniowo stopione masło i mieszając mikserem doprowadzić do uzyskania gładkiej masy.Dodać posiekane orzechy i ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy.Piec w temp.180 stopni ok.45-50 minut.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, przybrać połówkami orzechów i polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak