Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓZG W MUSZELKACH

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mózg cielecy
masło 1 łyżka
mąka 1 łyzka
śmietana 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
pieprz do smkau

Przepis i sposób przygotowania na: MÓZG W MUSZELKACH

Mózg cielęcy wymoczyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu około 10 minut. Następnie wodę odcedzić, a gdy mózg ostygnie zdjąć błonę i pokroić go drobno. Z masła cebuli i maki zrobić białą zasmażkę dodać trochę wywaru z mózgu, rozprowadzić śmietanę i dodać posiekany mózg, sól, pieprz i tyle tartej bułki, aby po dokładnym wymieszaniu masa była jednolita. Masę tę nakładać do muszelek i wstawić muszelki na blachę do piekarnika, a gdy móżdżek lekko się zrumieni, podać je na półmisku razem z plastrami cytryny. Można też podać z masłem zrumienioną bułką tarta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak