Sposób przygotowania

Mózg cielęcy wymoczyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu około 10 minut. Następnie wodę odcedzić, a gdy mózg ostygnie zdjąć błonę i pokroić go drobno. Z masła cebuli i maki zrobić białą zasmażkę dodać trochę wywaru z mózgu, rozprowadzić śmietanę i dodać posiekany mózg, sól, pieprz i tyle tartej bułki, aby po dokładnym wymieszaniu masa była jednolita. Masę tę nakładać do muszelek i wstawić muszelki na blachę do piekarnika, a gdy móżdżek lekko się zrumieni, podać je na półmisku razem z plastrami cytryny. Można też podać z masłem zrumienioną bułką tarta.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !