Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w mundurku z buraczkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 4 solone
mleko 1 szklanka
cebula 5 średnich
olej 6 łyżek duzych
ziemniaki 5
majonez 8-10 łyżek
buraki czerwone 4
sól szczypta
pieprz szczypta
jajek 5
tymianek kilka gąłązek

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w mundurku z buraczkami

Śledzie moczyć w mleku przez 30 minut ( dzięki temu będą delikatniejsze w smaku ) .Ziemniaki i buraki dokładnie umyć , a następnie ugotować w mundurkach , ostudzić .Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki i buraki obrać ze skórki . Śledzie osączyć i pokroić na drobne kawałki . Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę . Jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę . Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnych naczyń (nie wolno ich ze sobą mieszać ). Przygotować większą miskę i układać w niej kolejno warstwami poszczególne składniki : na samym dnie ułożyć cebulę skropioną 6 łyżkami oleju , a następnie ziemniaki, śledzie , połowę majonezu , jajka oraz resztę majonezu. Doprawić do smaku. Na samym wierzchu wyłożyć warstwę czerwonych buraczków . Gotową sałatkę odstawić w chłodne miejsce. Sałatkę śledziową udekorować tymiankiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak