Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

obwarzanki domowej roboty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 0,7 litra
cukier 2 łyżki
mak 5 dkg
margaryna 2 łyżki
jaja 2
żółtko jajek 1
mąka pszenna 1 kg
sól
drożdże 4 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: obwarzanki domowej roboty

podgrzane ,leko moieszamy z 1 łyżką mąki, cukru i 3 łyżkami mleka.odstawiamy aż wyrośnie.mleko mieszamy z 0,5 szklanki mąki.jajo i żółtko ubijamy na pianę. i wlewamy je do rozczynu.dodajemy drożdzę stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy.uklepać, posypać mąką i odstawić.z ciasta formujemy wedle uznania obwarzanki.poczekać aż wyrosną , posmarować żółtkiem i posypać makiem. piec około 50 minut w temp. 170 stopni, później temp zwiększyć do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 22.02.2012 15:45
ładniusi :)
mikrusiak 22.02.2012 13:01
ładnie wyszła...:)
ttrytka 22.02.2012 12:29
łądnie
staropolanka5 22.02.2012 12:26
ciekawy pomysł , juz wiem co dziś zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak