Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos węgierski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,5 kg
papryka czerwona
cebula duża
koncentrat pomidorowy 2-3 łyzki
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki płaskie
sól
pieprz
bulion 2 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos węgierski

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć na średnim ogniu, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa i dusić ok 10 minut. 2 szklanki bulionu zagotować w garnku, wrzucić mięso, dusić na małym ogniu, paprykę pokroić w paski, dodac do sosu, przyprawić solą pieprzem, ostra papryką. Gdy mięso będzie miękkie, dodać koncentrat, przyprawę do gulaszu i zamieszać. Nalać trochę sosu do szklanki, dodać łyżkę mąki, rozrobić i zaprawić tym cały sos, na koniec dodać śmietankę, można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 28.03.2012 17:43
bardzo smakowite =)
Anio?eczek 22.02.2012 11:39
smacznie się zapowiada
Robert10 22.02.2012 11:33
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak