Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
papryka czerwona 1/3 szt.
szynka wędzona 150 gram
cebula biała 1 szt.
sól do smaku
musztarda Prymat kilka łyżek
olej roślinny do smażenia
mąka tortowa 2 łyżki
seler naciowy 1 łyżka
grzyby suszone 10 szt.
ogórek 1-2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, pokroić na plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, po czym posypać solą i pieprzem oraz posmarować z jednej strony musztardą Prymat.
Krok 1 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
2
Paprykę umyć, pokroić w nieduże paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Również pokroić ogórki i szynkę.
Krok 2 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
3
Na każdy plaster mięsa nakładać farsz - po kilka szt. papryki, ogórka, szynki i cebuli. Po czym zwijać w ruloniki i spiąć wykałaczką. W tym czasie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Krok 3 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
4
Zrazy układamy w garnku, przysmażamy, posypujemy przyprawą do wieprzowiny Prymat, potem zalewamy wodą i dusimy ok. pół godz. w razie potrzeby dolewając wody.
Krok 4 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
5
Dodajemy grzyby suszone, zbieramy powstałe szumowiny.
Krok 5 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
6
Po czym na patelni rozgrzewamy ponownie olej, przekładamy zrazy zdejmując z nich wykałaczki i grzyby. Przysmażamy, aż się zarumienią i zalewamy wodą - dusimy następne pół godziny.
Krok 6 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
7
Gdy mięso będzie już kruche, wyjmujemy je, a z pozostałego wywaru sporządzamy sos. Mąkę należy dokładnie rozmieszać z wodą, potem dodać do wywaru i mieszać, by nie było żadnych grudek. Na koniec posypujemy nacią selera - użyłam suszonej.
Krok 7 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
8
Mięso polewamy sosem. Smacznego!
Krok 8 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.12.2012 19:46
sam nie wiem co jest smaczniejsze zrazy czy ten sos
eliza135 15.09.2012 20:41
smaczne
Beatris 22.02.2012 12:29
Pyszne zraziki... musztardowe.
suzana 22.02.2012 10:18
pychota
ziutula
ziutula 22.02.2012 09:52
apetycznie smaczne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak