Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowy chleb

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
mąka pełnoziarnista 3 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
sól 2,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
ciepła maślanka 1 szklanka
mak do posypania
drożdże suche 7 gram
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowy chleb

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki (oprócz maku) dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Maślankowy chleb foto
2
Dodać do nich płyny
Krok 2 - Maślankowy chleb foto
3
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Maślankowy chleb foto
4
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w wysmarowanej foremce i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem i posypać makiem.
Krok 4 - Maślankowy chleb foto
5
Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Krok 5 - Maślankowy chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 13.12.2013 15:49
Wygląda cudnie!! Nie ma to jak domowy chleb!
Mati13 21.02.2012 19:15
piękny i na pewno super pachnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak